onsdag 8. september 2010

Grunnarbeid

Vi startet høsten 2007 og det ble kalkudert med å få hytten under tak før jul.
Det ble 55 bunnsåler og pilarer å støpe. Bunnsålene ståpte vi i 50 x 50 x 10 cm med fire 12 mm armeringsjern som gikk opp i de 5 toms voksede papprørene vi brukte som forskaling til pilarene. Avrettingen på toppen besto av stolpesko som ble satt ut med kikkert for rett høyde. Gjør oppmerksom på at hytten er i tre plan, så det var mye jobb hvor vi måtte være veldig nøye med høyden.
Etter herdetid ble bunndragerene lagt, til dette ble det brukt doble 2 x 8 toms impregnerte bjelker. Oppå dette ble 2 x 6 toms gulvbjelker lagt med avstand CC60. Disse var skøtt på midten av hytten, derfor lasket jeg over skøtene med en omskøyt på 1 meter. Noe som forhindrer sig og løft på endene. Gulv bjelkene ble forankret i bunndragerne.

Vegg stavene ble sprikret sammen med topp og bunnsvillene nede og reist etterhvert. Dette gikk fort og var ferdig på tre dager. Husk at dette ikke er en A 4 hytte. Stavene forankret til gulv bjelkene. Så var det opp med bærende søyler som møne drageren skulle hvile på. Her ble det en del tunge løft, men det gikk uten problemer å få opp de to tunge dragerne. Sperrene ble forankret til toppsvillene med sperranker. Bandjern låste sperrene til mønedrageren. Vi hadde kunnskap om vær og vind forhold på stedet så vi valgte å bruke forankring på hvær sperre. Dermed er det fast forbindelse helt fra pilarene og til sperrene.
For sideveis avstivning ble det satt på skråband i hjørnene på råbygget. Det gikk med flere pakker 5 toms spiker og ca 35 meter jernband til sikring.



Inn med vindu og dører gikk forsåvidt greit, vi brukte kikkert for å høyde justere vinduene. Før vi kunne gjøre veggene tette måtte gulvet være tett. Asfalt plater og tjærepapp ble lagt ned og låst med lister. Vi hadde valgt å bruke både asfalt plater og tyvek på veggene. Det koster litt ekstra men asfalt platene isolerer godt en kald vinter dag. Og i ettertid kan vi si at dette var vel anvendte penger.
Som bildet viser er lekterne til decra platene lagt på deler av taket. Disse ble delvis sprikret og skruet fast for beste forankring til sperrene. Det ble brukt brettex som undertak, hvor skøtene ble limet. Når man jobber med tak er det viktigste selvfølgelig tetthet men også at det er lufting rundt hele taket.
Den 19. desember ble jeg operert i et kne og kunne ikke klive på taket, derfor var gode hjelpere uvurderlige. Jeg ble satt på bakken for å klippe og tilpasse decra platene. Hytten var under tak i romjulen 2007.
Til slutt denne gangen kan sies at det var mye vær høsten 2007. Alt fra strålende sol til mengder med snø, frost ble det også i mengder etterhvert. Vi måtte snu stillasjen på grunn av ising. Selv med vår SUV måtte vi få brøytet veien og en gang måtte vi bruke strøsand i de største bakkene. Så kom regnet på frosten bakke, dette tok deler av veien som måtte ordnes. Fra mitt ståsted vil jeg si at det var det verste været i mannsminne, men det er glemt nå. I det hele tatt var været årsak til at hytten ble flere dager forsinket. Men hytten var tett og under tak så vinteren kunne bare komme.

torsdag 25. februar 2010

Søknader og prosjektering

Befaring av tomten ble foretatt 28. august 2005. Betalte for et mål jord lapp 16. mai 2006. Undertegnet kontrakt med Kanstad Trelast 28. mars 2007. Lang tid kanskje, men i mellom tiden hadde mange ting fått utfolde seg. Vinteren 2005/ 2006 måtte avvikles, betaling registreres, tomten måtte "utgåes", høringer sendes naboer - kulturminner - reindriftsnæringen, diverse klager måttes behandles, målebrev skrives. Ny vinter kom i veien for videre fremdrift. I år 2007 skjedde det mye, kontrakt med leverandør, nye varsler, søknad til Nordland fylke, byggesøknad, overskridelse av utnyttelsesarealet - ny byggesøknad. Byggesøknad innvilget 11. august 2007. Nye søknader måtte innvilges - selvbygger måtte dokumentere kunnskaper (hvilken vei hammeren skulle brukes), dispensasjon for akseltrykk og gravermelding.

Kontrakt med leverandør må være korrekt og inneholde informasjon om pris, leveranse, tidspunkt, døgnmult og ikke minst det skal ikke forefinnes muntlige avtaler. 
Myndighetene er det lite å gjøre med, men søknadene må være så utfyllende som mulige, legg ved kart utsnitt og refferanser. Legg også med kontrakter angående tomt og varsler. Når det gjelder bygget må dette prosjekteres så godt som mulig, viktig her er størrelse og høyder på ferdig gulv samt møne høyde. Vi overskred utnyttelsesarealet med tre prosent og fikk ikke godkjent første søknad (kunne søk om pispensasjon, men det tar tid). Ved å ta bort litt av verandaene gikk det gjennom i andre runde som ble avgjort på vel en uke. Ikke sitt å klag på behandlingstiden, oppsøk behandler. Det kan spases mellom tjue og tredve tusen på å utføre papirarbeidet selv, noe som kommer godt men den dagen bobestyreren skal innvistere i møbler og gardiner.

onsdag 24. februar 2010

Utvelgelsen, hytte type, pris og leverandør


Vi startet med å bestemme prisen som var tilrådelig for oss. Ut fra dette kunne vi innsnevre mengden av hytte typer vi kunne få bygge. Det viste seg snart at det var veldig mange modeller å velge mellom i denne prisklassen. Vi måtte se på leverandører og deres tilgjengelighet til vårt område, her kommer frakt, lagring og nærhet under bygging inn i bildet. Av leverandører falt valget raskt på Kanstad Trelast A/S, som er leverandør av Systemhytten. Så var det tomt til drømme prosjektet. Vi fartet rundt i distriktet, masse fine tomter må vi bare si. Valget falt kjapt på Sørfjorden i Sortland. Nærhet til hjemmet og lett adkomst til hytten hele året var avgjørende, på kjøpet fikk vi en enestående utsikt til en fantastisk natur og mange muligheter både sommer og vinter. Typen ble Systemhus Panorama 3, en hytte på 85 kvm + 25 kvm hems. Panorama sier jo litt i seg selv om typen, 180 grader utsikt fra stuen, lys og luftig. Bygget er over tre "etasjer", utebod, inngang, stue og kjøkken på første plan - 2 soverom, bad og innebod nedsenket med 80 cm - hems med ståhøyde 164 cm over nedsenket del har to soverom, hver på 12 kvm.

Hytte drømmen tar form

Allerede i 2000 begynte vi å planlegge vår hyttedrøm. Vi sjekket flere tomter, men havnet selvfølgelig i Sørfjorden. Et fantastisk flott område med mange muligheter, både sommer og vinter. Hytten er et topp moderne og miljøvennlig bygg.

Her ser vi plantegningen etter at vi hadde ferdig revidert tegning og fasader. Vi valgte å bygge hytten selv, helt fra grunnen av. Hadde hjelp av familie til støping av pillarer og de tunge løftene. Var aldri i tvil om vi skulle klare det eller ikke, men det var mye arbeid og lange dager. Vil takke Kanstad Trelast for gode råd underveis. Vi brukte to år før ferdigattest forelå.

Vi vil bruke bloggen til å fortelle om hva vi måtte gjennom før, under og etter prosjektet. Vil også forklare fremgangsmåter, materialer og verktøy som ble brukt.